Inofficiell utställning 2015

KAHTS första utställning var lyckad! Vår inofficiella utställning, gick av stapeln den 27 juni 2015 på Uppsala brukshundsklubb! Utställningens vackraste hund, som blev BIR (bäst i rasen), var Kidd K’s Insufficient Evidence (Lizzie, till vänster på bilden), ägare Sara Andersson. BIM (bäst i motsatt kön blev KVK's I B Your Nemesis (Hero, till höger på bilden), även han ägd av Sara Andersson.

Redan efter 2014 års träff började styrelsen att diskutera formerna för nästa träff. 2014 hölls bl.a. en introduktion till utställning och således var önskemålet att 2015 års träff skulle vara en utställning. Med tanke på allt arbete som krävs och ovisshet om vi dels är tillräckligt många som finns tillgängliga för att genomföra utställningen och dels om tillräckligt många är intresserade av att delta blev beslutet att arrangera en inofficiell utställning men ändå med en domare som har erfarenheter och kunskap om rasen. Flera svenskar har besökt den finska klubbens utställningar som genom åren har arrangeras genom den amerikanska kennelklubben ukc med amerikanska domare.   Men klubben fann Outi Pikkarainen i Finland som till klubbens stora glädje tackade ja till att komma till Sverige och döma AHT. Outi har lång erfarenhet av att tävla med hundar i olika former och har dömt inofficiella utställningar tidigare. Outi är den finska rasklubbens ordförande tillika uppfödare av vår ras.

På träffen hade klubben arrangerat ett café, ett lotteri med riktigt många vinster och begagnatloppis med hundkläder. AnnKatrin Johansson höll en föreläsning om hudvård och genomgång av olika produkters aspekter, hur de används och vad de är bra till. Eftersom många inom vår ras aldrig ställt ut en hund gavs möjligheten att få information om hur en utställning går till, att få veta vilka moment som ingår och vad som är viktigt att tänka på. Till sist fick alla delta i en träningsomgång innan själva utställningen började. Karin Stiverius Olsen och Jörgen Landsiö höll i denna programpunkt och gav en mycket bra och tydlig genomgång, med personliga instruktioner efter behov och kommenterade högt alla moment så att alla kunde hänga med.

Det är spännande att utställningen faktiskt rönt ett intresse både inom och utanför klubben. Många hade rest ganska långt för att delta. Att utställningen hade 25 deltagande hundar måste sägas vara riktigt bra, såväl utifrån perspektivet att det är klubbens första utställning som att klubben är förhållandevis nystartad, många medlemmar är ovana vid utställning och att rasen är liten och fortfarande inte erkänd av FCI och SKK. Det kom också andra personer som är nyfikna på rasen, både från Sverige, Finland, Åland och Danmark! Utställningen fick stor uppmärksamhet och alla möjliga insatser har hjälpt till att sprida informationen, via annonser i lokaltidning, inbjudan till SKK och förstås genom medlemmar och Facebook! Även SKK var representerade, utsända av Svenska Terrierklubben, som ville se och höra om rasklubbben och rasen. Flera i vår styrelse, och andra, fick tillfälle att prata med representanten som var imponerad av att vi lyckats få 25 hundar som deltog i utställningen. Vi uppfattade ett intresse för vår ras och att bedömningen var att den har goda chanser att bli erkänd av Nordisk Kennelunion när diskussionen går av stapeln. Chanserna bedöms goda såväl utifrån antalet individer inom kennelunionens länder som att rasen har en given och intresserad målgrupp, att hälsofrågor finns på agendan och att vi har engagerade och aktiva rasklubbar.  Avslutningsvis kan vi dra slutsatsen att dagen var mycket lyckad.

Många har gett uttryck för sin uppskattning. Huvudsaken vid utställningen var att alla hade roligt, trevligt och fick tillfälle att lära sig något. Förhoppningsvis deltar vi snart i den stora SKKvärlden och det är både roligt och spännande att förbereda oss inför intåget! Särskilt stort tack får vi alla rikta till AnnKatrin Johansson, som lagt ner otroligt stort arbete med planeringen inför träffen. Stort tack även till Tina Thegelström, Sara Andersson och Jakop Granlund, liksom alla som på ett eller annat sätt bidrog t ex med arbete, att skänka priser, sprida information och inte minst genom att delta. 
//Anders Daniels

Domarens tankar och observationer
Jag fick en spännande möjlighet att döma vid kahts inofficiella utställning i Uppsala. Jag behövde lite betänketid innan jag kunde lova att jag skulle komma. Det var inte självklart för mig att klara av bedömningen på svenska. Anders och AnnKatrin lovade hjälpa mig och då vågade jag tacka ja och bokade resan. Det var definitivt värt att komma. Det finns ganska många olika typer av hundar i rasen American Hairless Terrier och även storleken varierar mycket så det skulle bli roligt att se hur de svenska hundarna ser ut och vilken slags hundar ni tycker om. Det kan ju finnas en skillnad mellan länderna, i synnerhet när rasen är ny. Det var fint att se så många hundar komma till utställningen och många av dom var unghundar.

Jag vet att det inte är lätt att få folk att komma till utställningar, men ni hade organiserat en så fin dag för oss alla. Stämningen var väldig vänlig och alla som behövde fick hjälp och råd hur man visar hunden i ringen. Nästa gång tror jag att många fler kommer att vilja delta i klubbens utställning.

Några observationer om hundarna. Det är tydligt att hundarnas storlek är mindre i Sverige jämfört med Finland. Min åsikt är att aht är en medelstor ras och inte en dvärghund. Om hunden är för liten kan huvudet bli otypisk, i värsta fall “apple head”, och uttrycket blir felaktigt. Öronen är också viktiga eftersom dom bidrar mycket till hundens uttryck. Underkäken måste vara kraftig eftersom aht måste ha starka käkar. Om man jämför hundarnas huvud med rasbeskrivningen syns tydligt vad som är bra och vad som kan bli bättre. Det var väldigt trevligt att se att alla hundar var i mycket bra kondition. Det var litet svår att bedöma deras rörelser, vilket inte var konstigt eftersom gräset till stor del var något högt och de flesta handlers hade liten ringerfarenhet. Men redan nästa gång kommer det att gå bättre. Hundarna var tillgängliga och det var lätt att få titta på tänder och hantera dem vid bedömningen. Framstället är en detalj som generellt behöver förbättras. Det är vanligt att hundarna inte är tillräckligt vinklade och har en för liten bröstkorg. Hundarnas bakpartier inklusive bakbensvinklar var bra.

Den här gången blev amerikanska importer bir och bim, men jag hoppas att ni nästa gång får svenska vinnare. Ett hjärtlig tack till AnnKatrin och Anders att visade mig Uppsala och Stockholm och tog hand om mig under min vistelse med mat, logi och transport. Jag tackar också alla hundägare som visade sina hundar, det var fint att se så många av er. Som jag sade på utställningen, din hund är världens bästa hund, oavsett vad domaren säger. NI har alla världens bästa hund.  
//Outi Pikkarainen

Etiketter: utställning