American Hairless Terrier

RASSTANDARD (SKK)

(publ. med tillstånd av AHTCA)

RASBESKRIVNING

Rasen har två varianter, den pälsade och den nakna.  American Hairless Terrierns hårlösa gen är recessiv, dvs det krävs en gen från båda föräldrarna för att valpen ska bli naken. I avel med två hårlösa föräldrar föds alltid hårlösa valpar, medan avel mellan nakna och pälsade hundar ger en blandning av valpar med och utan päls, där de pälsade bär anlag för hårlöshet. Två pälsade AHT som bär på den recessiva hårlösa genen kan också producera en blandning av hårlösa och pälsade valpar. Idag finns ett utvecklat DNA-test för att skilja anlagsbärare från icke anlagsbärare bland de pälsade valparna.
 

Pälsade AHT föds med normal kort päls medan de nakna föds med en gles, kort och luddig päls som skiljer sig märkbart från pälsen hos en Rat Terrier eller pälsad AHT. Strax efter födseln börjar de att tappa pälsen. När valparna är mellan 6 till 8 veckor gamla har de som regel blivit helt hårlösa med mjuk, slät och silkeslen hud och kan då utveckla en del ”plitor” som dock växer bort.  

En AHT får ha alla mönster och färger utom merle och albino.  De kan vara enfärgade med eller utan vita partier, i huvudsak vita med fläckar samt  tantecknade  eller brindlade.  

De flesta nakna AHT blir helt hårlösa men de kan också ha en mycket kort mjuk päls som närmast kan jämföras med "persikoludd". Det förekommer också att speciellt unga hundar punktvis får en del stickelhår som är längre och grövre. Dessa tror man hänger ihop med hormonella förändringar och vanligen försvinner de eller minskar i omfattning med åldern eller vid kastrering.

 

Då en naken AHT saknar päls och har en mjuk och slät hud är den också känslig för yttre påverkan. Det är viktigt att hålla huden mjuk, och smidig eftersom den lätt blir torr då den utsätts för sol vind och kyla. Den får ofta små sårskador då hunden springer och leker i t ex skogsterräng, insektsbett eller reaktioner vid kontakt med ämnen som kan reta huden . Även olika preparat för rengöring och annan hudvård kan hunden reagera på. Denna känslighet får inte förväxlas med allergier- dock ska naturligtvis alla bestående hudförändringar undersökas av veterinär!  

En naken AHT måste skyddas mot  exponering i stark sol. Detta är särskilt viktigt att tänka på för valpar och unghundar, men ju äldre de blir desto mer utvecklas deras pigment.  Valpar bör vara i skuggan eller inomhus mitt på dagen när solen är som starkast (kl 11-15) och i första hand bör tunna kläder användas som solskydd. I andra hand en solskyddskräm med hög solskyddsfaktor som tvättas av så snart solen sjunker eller hunden vistas inomhus. Oparfymerade produkter för små barn rekommenderas. Även med vuxna hundar måste man naturligtvis se upp för solskador. Ljushyade hundar är känsligare än de med mycket pigment. I vårt nordiska klimat krävs skyddskläder mot blåst, regn och kyla men i normal inomhustemperatur mår hunden bäst av att vara just - naken! Däremot vill dom ha filtar och täcken att krypa in under då de ska sova.  

En American Hairless Terrier är något längre än vad den är hög i proportionen 10:9. Den är en liten till medelstor, välbalanserad, muskulös hund som mäter ca 30 – 40 cm i mankhöjd. Till skillnad från övriga naken-hundar har AHT normalt full uppsättning tänder och helt hårlös kropp (förutom morrhår och ögonbryn).  AHT är precis som rasnamnet säger – en terrier! Alert, aktiv, envis, positiv, intelligent, självsäker, självständig, lättlärd, social och alldeles underbar! - men de kräver ledning, aktivering, träning och uppfostran. Med aktivering avses annat än promenader t ex agility, spår/nosarbete, lydnadstäning mm. De är vanligen lätta att träna och att leva med men kräver tidig socialisering vilket innebär att den unga hunden i positiv anda måste exponeras för olika människor och miljöer under sina första månader och vidare under uppväxten. Med rätt ledning, träning och uppfostran fungerar de flesta bra tillsammans med barn, katter och andra hundar dock förekommer det att någon kan vara lite avvaktande gentemot främlingar. 

Som valpar/unghundar kan de vara intensiva och krävande men det finns undantag. Terriervalpar använder som regel sina tänder mycket – tuggar, biter och sliter. Du kommer att behöva många tuggleksaker och avleda valpen från att tugga sönder saker. Lika viktigt som uppfostran och social träning är det att träna avslappning. Det är bra att ha tråkigt ibland!

När det gäller små barn skall umgänget ske under vuxnas överinseende - varje sekund. Barn får ALDRIG lämnas ensamma med en valp. Umgänget litet barn/valp måste alltid övervakas. En terrier hänger med på de flesta lekar, och vill gärna fortsätta när barnen börjar tröttna och bli kinkiga. När barn springer runt och jagar varandra, så hänger terriern med. En glad terrier kan då i ren glädje och upphetsning nypa tag i en tröja eller ett byxben! Som vuxen måste du ingripa innan något sådant händer, och skilja barn och hund åt en stund.

Det är en fördel men inte en nödvändighet att ha en del hundvana när man köper en terrier. Som nybliven och kanske oerfaren ägare av en AHT måste man räkna med att det krävs mycket tid och engagemang för att ge valpen den träning och uppfostran som krävs för att den så småningom ska bli den underbara sällskapshund för vilket den har potential att bli! Valp- och lydnadskurser rekommenderas varmt!

Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt.  Som alla andra aktiva raser mår en AHT bäst när den får en stor portion mental aktivitet och motion. Då den är intelligent och lätttränad gör den sig ofta bra i aktiviteter som lydnad och agility.  Många har goda jaktinstinkter men pga av avsaknad av hårbeklädnad är de olämpliga för sådana uppgifter.

Historik

American Hairless Terrier (AHT) härstammar från Rat Terrier vars traditionella användningsområde har varit gårdshund samt jakthund, främst på småvilt.

Hösten 1972 föddes en naken valp i en kull Rat Terriers. Hon hade ett silkeslent och rosa skinn med stora svarta fläckar. Uppfödaren gav bort den till sina vänner Willie och Edwin Scott. Familjen Scott gav sin nya valp namnet Josephine och hon är den hårlösa terrierns stammoder.

Vid ett års ålder parades Josephine med sin far och fick en kull med fyra valpar. En av valparna blev naken och resten fick päls. Under några följande år fick Josephine flera kullar men aldrig med någon naken valp.

År 1981, vid nio års ålder och fortfarande vid god hälsa blev hon parad med sin son och fick dörmed sin sista kull. I kullen föddes fyra valpar varav två nakna och två med päls. De nakna valparna var en tik och en hane. Med denna kull blev Josephine och hennes valpar starten för rasen American Hairless Terrier.

Josephines son Snoopy
Josephines son Snoopy
Josephine med valpar
Josephine med valpar
Josephines dotter Jemima
Josephines dotter Jemima

Familjen Scott startade kennel Trout Creek och tillsammans med veterinärer startades ett avelsproram. Nya blodslinjer har skapats genom utparningar med Rat Terriers, som ger pälsade avkommor som bär på genen för hårlöshet.

År 1998 blev rasen godkänd som American Hairless Terrier av American Rare Breeds Association och National Rat Terrier Club. 1999 godkändes rasen av The United Kennel Club (UKC) som en hårlös variant av Rat Terrier, och sedan 2004 som egen ras. 

I oktober 2011 antog AKC, American Kennel Club, rasen till sitt FSS program, Foundation Stock Service, som är första steget mot ett erkännande av rasen inom AKC och från januari 2014 fick den utställningsrätt. Fr o m 2016-01-01 är American Hairless Terrier fullt erkänd fick rasen fullt erkänd i AKC och hösten 2016 erkändes den av Svenska Kennelklubben (SKK). 

AHT i Sverige

Den första American Hairless Terriern i Sverige – Sarantais Always a Lady - importerades från Finland år 2005 och fick sin första kull 2006. Därefter har rasen rönt ett stort intresse och det har funnits en stadig efterfrågan på valpar. Såväl uppfödare som privatpersoner har importerat hundar från USA, Finland, Tjeckien, Slovakien, Nederländerna, Italien, Frankrike, Norge  och Tyskland. Totalt uppskattas den svenska populationen till ca 250 hundar (2016)

Sommaren 2015 genomfördes en inofficiell utställning med 25 deltagande hundar och med den finska rasklubbens ordförande som domare.  Svenskägda hundar har ställts ut på UKCs utställningar i Finland med mycket bra resultat. 

Rasen godkändes av Svenska Kennelklubben hösten 2016. SKK beslutade även att det ska vara tillåtet att para AHT med Rat Terrier för att inte riskera en utarmning av genpoolen för AHT.

Bra för allergiker?

American Hairless Terrier har rykte om sig att vara ”bra för allergiker” och det finns många vittnesmål från människor som klarar av sin AHT utan problem även om de tidigare inte kunnat ha hund – men det finns också vittnesmål om motsatsen. Alla allergiker kan inte ha AHT!

RAHT vill starkt understryka nödvändigheten av försiktighet och att alla allergiker som vill köpa en AHT-valp umgås med någon eller några representanter av rasen i några timmar samt testar sin ”tålighet” genom att lämna en handduk e dyl hos uppfödaren som kan låta den ligga i valplådan några dagar varefter den allergiska spekulanten  bär handuken på sig/har den i sängen en tid för att se om det går bra. Endast ett kort besök hos en uppfödare räcker inte som test! Här har uppfödare och valpspekulanter ett stort gemensamt ansvar!