Hud, Hår & Produkter

RAHT har haft förmånen att få hjälp av ett riktigt päls- & hud-proffs för att sammanställa en kortfattad och översiktlig information om hår, hud och produkter.

Ett stort TACK till Mia Övernäs som låtit oss ta del av sitt material och sina kunskaper. Mia driver idag ett företag på Irland där hon förutom att klippa och trimma även undervisar såväl proffesionella trimmare som uppfödare, utställare och övriga hundägare i konsten att sköta hud och päls samt åstadkomma snygga frisyrer.  Mia har tidigare bedrivit sådan verksamhet i Sverige och ger fortfarande kurser här några gånger per år. Hon har även lång erfarenhet som djurvårdare. En fullständigare presentation finns på http://www.dreamdogz.ie

Hår & hårsäckar

Hunden föds med ett visst antal hårsäckar. Hårsäckarna består av strån och deras porer, en talgkörtel samt en muskel som gör att hårstrået kan resa sig.

Talgkörteln producerar fett för att smörja hårstråna. När den blir över eller underaktiv kan vi se en fet eller torr hud /hårstrån.

Nakna AHT har hårsäckar inkl talgkörtlar precis som pälsade hundar. Då nakna hundar inte har någon päls som "tar hand om" talgsekretet kan det ha en tendens att torka in och lägga sig som ett lager på huden.

Hud

Människans överhud består av 10-15 olika lager och förnyas med ca 28 dagars intervall medan hundens hud består av 3-5 lager och förnyas med 14-21 dagars intervall.

Till skillnad från människan som i huvudsak tar in allergener via inandning eller mat så absorberar hunden i huvudsak allergener via huden. 

Söker man likheter med människan så liknar hunden mest små barn som har tunnare hud än vuxna.


Skillnaderna i omsättningsintervall,  hudens uppbyggnad och sättet att ta in allergener gör att hundar är mer utsatta för hudproblem jämfört med människan – och nakna hundar mer än pälsade hundar då de inte har någon päls som skyddar mot allergener samt uttorkning av huden.

Svettkörtlar

Hunden (liksom människan) svettas genom två olika typer av svettkörtlar -eccrina och apocrina.

Eccrina körtlar finns bara på nosen och framtassarnas trampdynor (på människan finns dom över hela kroppen). De producerar svett bestående av vatten och salter vid värme. Människor blir avsvalkade av denna typ av svett men hos hundar ger den endast en lokal avkylning av huden och har därför ingen avsvalkande effekt vid värme.

De apokrina körtlarna återfinns hos människan i armhålan men hos hunden djupt nere i huden i hela kroppen. De utsöndrar ett sekret via talgkörteln och hårsäcken och kan lämna huden fuktig, något man sällan lägger märke till på pälsade hundar - på nakna hundar kan det misstolkas som "svett" men detta sekret har inte heller någon avsvalkande effekt. 

Sekret från de apokrina körtlarna kan torka in på huden och bidra till ansamling av smuts, allergen, svamp och bakterier.

Nakna hundar är lika känsliga för varmt väder, varma bilar etc som pälsade hundar!

  • Håll hela hunden ren
  • Håll huden fuktig. mjuk och smidig
  • Skydda hundarna från väder och vind
  • Tvätta kläder & liggunderlag regelbundet 

Produkter

Täta bad med uttorkande produkter eller produkter med hudirriterande ämnen kan försvaga hudbarriären vilket bäddar för allergier och dermatit. 

Tvätta kläder och liggunderlag minst varannan vecka i lägst 60 grader. Välj parfymfria tvättmedel och skölj en extra gång! Undvik sköljmedel helt och hållet!

Eteriska oljor, färgämnen, parfym samt örtextrakt kan orsaka allergier – välj bort så mycket som möjligt av dessa ingredienser i alla produkter!! Även Aloe Vera kan ge allergiska reaktioner.

Om du själv har tendens till allergi kan Du bada hunden varje vecka förutsatt att du använder oparfymerad, mild produkt för rengöring t ex Lactacyd duschcreme  (mycket lågt PH  och inga sulfater)  samt återfuktar /återfettar efter badet.. 

Rengörande produkter för nakna

Rengörande produkters egenskaper avgörs av de rengörande råvarorna samt PH-värdet. 

RÅVAROR

Sulfater kan vara uttorkande och irriterande för huden samt bidra till hudinflammationer! Sodium Lauryl Sulfate bör undvikas! 
Cocoamider är milda mot huden men rengör lika bra som sulfater. 

PH-VÄRDE 
Produkter med PH högre än 7 så som fast tvål och såpa är basiska, starkt fettlösande och uttorkande - bör undvikas helt och hållet!!

För väldigt fet smuts finns ett bättre alternativ åtminstone för de nakna: Fett löser fett –på mycket fet smuts kan man använda fet olja som rapsolja, olivolja eller kokosolja och därefter bada med ett vanligt shampoo.

PH 7 = neutralt. Varken basiskt eller surt. För hundar som badas mer sällan, är mycket smutsiga eventuellt med en del fet smuts. Ex: Flytande galltvål

De flesta rengörande produkterna  har ett Ph på 5 - < 7  och rengör bra men kan vara lätt uttorkande  - för hundar som badas då och då. Kom ihåg - parfymfritt, inga eteriska oljor, inga örtextrakt, inga färgämnen!
Välj gärna produkter för barn som är godkända av astma- och allergiförbundet (Svalanmärkta)

Produkter med lågt Ph 3,5- 4 är mycket milda för huden och snarare vårdande än uttorkande - för nakna hundar som badas oftare t ex Lactacyd duschcreme. Lågt PH-värde är sällan lämpligt för pälsade hundar då pälsen påverkas negativt.

Lågt Ph är en fördel vid behandling av  jästsvamp- och bakterieinfektioner eftersom svampar och bakterier inte trivs i den miljön.

Återfukta alltid efter bad!!

Vid svårare hudproblem bör veterinär tillfrågas om lämplig behandling och veterinärens råd bör följas t ex ang medicinska shampoon.

Solskydd

Ljus hud är känsligare än välpigmenterad hud! Var särskilt försiktig med vita hudpartier! 

Undvik att vistas i direkt solljus när solen står högt på himlen. Skydda i första hand med tunna täckande kläder och försök att vara i skuggan. Välj oparfymerade produkter för små barn!!

Solskyddsprodukter kan irritera huden och vara allergiframkallande - Använd dessa så kort tid som möjligt. Skölj av hunden så snart de inte används längre

Vårdande produkter för nakna

Vårdande produkter som lotin, hudkräm, hudolja etc återställer fuktbalas, förhindrar uttorkning och bildar en barriär mot skadliga ämnen. Vissa produkter är också verksamma/skyddande mot eksem och hudproblem.

Vintertid bör man regelmässigt använda mjukgörande och skyddande produkter på områden som utsätts för snö och kyla som underben, buk, huvud, svans och hals. 

Välj  gärna produkter som rekommenderats av astma- och allergiförbundet  t ex Sterisol och Locobase (Svalanmärkta produkter) - men även t ex Miniderm, Decubal


För de som vill ha så naturliga produkter som möjligt finns t ex  Sheasmör (naturell/ raw/oraffinerad).
Kokosolja kan fungera men kan också täppa till porerna -undvik kokosolja om hunden har tendens till plitor, finnar och pormaskar. Syrorna i kokosoljan kan  irritera  känslig hud och orsaka hudinflammationer - använd inte kokosolja om huden rodnar vid användning.

Fettsyror

Brist på visssa fleromättade fettsyror påverkar huden och den blir torr, mjällig och matt.  Omega 6 och omega 3 är sådana fleromättade fettsyror och utan dem blir huden genomsläpplig vilket ger vatten- och närings-förluster. 

Omega 6 finns det tillräckligt av i alla torrfoder men kan saknas i spannmålsfria färskfoder. Däremot saknas ofta tillräckligt med omega 3 . I färskfoder innehållande lax finns de i tillräcklig mängd. 


Tillskott av omega 3 i form av fisk-/eller laxolja är bra för alla hundar (med undantag av de som äter mycket av fet fisk) men för de med hudproblem är det extra värdefullt. ex.  Dr Baddakys eller Standardt fiskolja . 

Vid utfodring med i huvudsak färsk animalisk föda utan fet fisk bör man beakta behovet av såväl omega 3 som omega 6. Viacutan som finns att köpa hos veterinärer, på apotek och i zoofackhandeln innehåller balanserade mängder av de essentiella fettsyrorna 3, 6 och 9.

Pälsvård

Pälsade hundar skyddas delvis för allergen i miljön av sin päls. Till pälsade hundar bör man undvika shampoon med lägre ph än 6 eftersom lågt ph kan medföra dålig rengöring av pälsen så att oljor, smuts och fetter ligger kvar. Pälsen blir torr och flygig (lång päls) vilket medför att hårstråna blir sköra och bryts lätt av. Välj oparfymerat hundshampoo med ph 6-7 till din pälsade hund eller flytande galltvål.  Undvik eteriska oljor, örtextrakt och färgämnen. Läs på förpackningen!!

Till en ordentligt smutsig hund med mycket fett i pälsen kan man UNDANTAGSVIS använda vanlig gulsåpa (ph10) . Det är starkt fettlösande och alltså uttorkande för päls och hud - viktigt att använda balsam/conditioner efter rengöringen!

Använd alltid balsam/ conditioner – även på korthåriga hundar. Pälsen slits mindre och hunden håller sig ren längre!  

Balsam/Conditioner för päls (oparfymerade):
Det kan vara svårt att hitta oparfymerade produkter speciellt för hundar men det går lika bra med "människoprodukter" som Apoliva Balsam, Änglamark Conditioner, Urtekram Conditioner  m fl 

Vintertid bör man regelmässigt använda mjukgörande och skyddande produkter på områden som utsätts för snö och kyla som tassar och buk. Välj  gärna produkter som rekommenderats av astma- och allergiförbundet  t ex Sterisol och Locobase (Svalanmärkta produkter) - men även t ex Miniderm, Decubal.