Klubbträff 2017-08-20

Söndagen den 20 augusti 2017 samlades ett 50-tal AHT-entusiaster vid Arboga Brukshundsklubb. Det var fjärde året som en träff arrangerades men första gången sedan rasklubben införlivats i SKK-organisationen. Som vanligt var alla med intresse för AHT välkomna – medlemmar likaväl som icke medlemmar.

Till vår stora glädje deltog i år även ILO med sin dotter Svea samt deras ägare i träffen. Ilo importerades till Sverige 2005 och var den första av rasen i Sverige. Ilo fick några kullar och flera av hennes avkommor kom tillsammans att bilda grunden för den svenska aveln. Ilo är idag en pigg och frisk 12-åring som vi hoppas få träffa fler gånger!

På programmet stod först utställningsträning med Annika Eriksson. Annika är aktiv i Svenska Terrier Brasilieroklubben och Östsvenska Terrierklubben.
En representant från Arboga Brukshundsklubb visade oss lite om hur Rallylydnad går till och några få vågade sig på att prova.

Under dagen erbjöds ägarna att få sina hundars mankhöjd mätt och intresset för detta var påfallande stort. De mätta hundarna låg alla inom standarden 30,5-40,5 cm och de flesta inom 34-38 cm. En hund låg på den nedre gränsen och ett par hundar på den övre. Intresset för att få hjälp med kloklippning var däremot ganska svalt.

Ytterligare en aktivitet, prova-på-agility var planerad men fick ställas in p g a instruktörens sjukdom.

Till lotteriet hade medlemmarna skänkt priser och det blev ett dignande prisbord. Det fanns såväl nysydda som begagnade hundkläder till salu och kaffet tillsammans med ett imponerande urval av kaffebröd stod framdukat hela dagen. De hungriga blev inte utan – det fanns även soppa med bröd och ost samt grillad korv av olika slag.

Det som ändå var det som uppskattades mest var den sociala samvaron – att få träffa andra hussar och mattar och deras hundar, diskutera likheter och skillnader mellan hundarna, se hundarna leka med varandra och helt enkelt umgås i det för dagen ganska fina vädret!

Ett stort tack till alla som på något sätt bidragit till att göra årets träff till en succé !!

/Ann-Katrin Johansson, ordf.
 

Etiketter: raht-träff

NakengenenDen här bilden är hämtad från en vetenskaplig rapport där man tittat på olika genvarianter som avgör pälsens utseende eller frånvaro av päls.

Kort hår är den ursprungliga pälstypen (högst upp) - sen kommer gen för strävhår, lockar,  lång päls som i olika kombinationer ger olika pälsstrukturer. Sen kommer de nakna - Chinese Crested har 4 olika mutationer som ger deras typiska utseende , de har anlag för long päls, strävhår och lockar samt för nakenhet utom på huvud, svans och tassar. Den sista kan saknas och då blir det en sk Powder Puff. Det ser också ut som att anlag för lockighet kan saknas. Kinesernas nakengen är desamma som finns hos t ex peruaner.

Längst ner så har vi AHT - med en helt egen gen för nakenhet. Till skillnad från övriga nakenrasers gen som nedärvs dominant så nedärvs AHTs recessivt och gör hela hunden naken.

Ann-Katrin Johansson 

Etiketter: hud&päls avel&genetik

NEJ...detta är en schematisk skiss över  SAMTLIGA hundar använda i AHT-aveln 1981-2001.


Den gröna pilen uppe till vänster pekar på Josephine - den tik som betraktas som rasens urmoder. Det är känt att sporadiskt funnits nakna valpar i Rat Terrier kullar tidigare men det var i och med Josephine man medvetet började avla på det nakna. Här och där finns det en gul stjärna - de markerar hårlösa hundar med okänd bakgrund - det skulle kunna vara nakna Rat Terriers.

Den här skissen visar på något som vi måste vara mycket medvetna om - vår ras har en mycket snäv genetisk bas och det ställer hårda krav på uppfödare och uppfödning. Det är helt avgörande för rasens framtid att all avel sker långsiktigt med noggrann planering och eftertanke. Till den dagen kommer då vi i Sverige har en avsevärt större population än vad vi har idag, den genetiska basen i landet byggts upp och  det finns en pålitlig efterfrågan på valpar så finns det inte utrymme för kullar som inte ingår i den långsiktiga planeringen. 

Klubbens uppfödare har ett nära samarbete i sin strävan att upprätthålla en avel som bygger på principerna och rekommendationerna i de för rasen fastställda rasspecifikta avelsstrategierna.

/Ann-Katrin Johansson

Etiketter: avel&genetik