American hairless terrier

SKK rasstandard:

AKC illustrerad standard:

Skillnader AHT/Rat terrier enligt respektive standard

Rasen finns i två varianter - naken och pälsad.

En AHT ska vara muskulös och balanserad, utstråla energi, styrka, rörlighet samt viss men inte uttalad elegans. Helhetsintrycket får aldrig vara grovt och kompakt, inte heller tunt, lätt och luftigt. På utställning ska hundarna visas välmusklade samt i god och stram kondition. Korrekta öron och ögon är viktigt för det rätta uttrycket och ryggen ska vara stark och plan även när hunden rör sig.

Förfäderna till AHT avlades för att jaga råttor och andra skadedjur. Avsaknad av päls gör dom olämpliga för de flesta jaktaktiviteter. Den har dock behållit en stark jaktinstikt och utmärker sig i många andra sporter och aktiviteter. En AHT med korrekt mentalitet är mentalt stabil och kommer bra överens med andra hundar och är aldrig skygg eller aggresiv.

Den nakna varianten är i total avsaknad av päls, men har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med en gles päls som sen succesivt fälls. Vid ca 8 -12 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet.

AHT är en liten till medelstor hund med 30,5 - 40,5 cm i mankhöjd. Den ska ge ett rektangulärt intryck utan att vara lång. Vilken storlek man föredrar är helt och hållet en smaksak men i vårt nordiska klimat har de lite större hundarna en fördel med sin större kroppsvolym då de generellt klarar kyla och dåligt väder bättre än de mindre. Pälsade AHT är naturligtvis mer vädertåliga.

Den nakna varianten har en mjuk och känslig hud. Det kan lätt bli små skador i huden vid aktiviteter som vistelse i skog och mark eller lek med andra hundar. Pälsvård är ju inte aktuellt men däremot hudvård. De nakna måste skyddas såväl från stark sol som kallt och blött väder. Där huden är vit/rosa saknar hunden helt pigment och därför är dessa partier extra viktiga att skydda från för mycket sol. Parfymfri solskyddskräm för barn går bra att använda alternativt en tunn tröja - men glöm inte tassar och nos!!! 

På vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall. Blir det riktigt kallt eller du ska vara ute en längre tid kan även skor, svansskydd och mössa behövas för att inte förfrysa tassar, öron och svansar.

Den pälsade varianten är korthårig utan underull. Den fäller i perioder precis som andra korthåriga raser.

En AHT är en terrier med terrierns envishet men kan bäst beskrivas som en "mjuk terrier" men den är inte utan en viss skärpa. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig miljö- och social träning är viktigt och ska vara påbörjat hos uppfödaren. Valpen måste ges tillfälle att vistas i många olika miljöer och träffa många olika människor och hundar, inte minst barn i olika åldrar. Rätt socialiserad och hanterad med en fast men vänlig hand blir den en utmärkt sällskapshund hos en aktiv ägare. En AHT kan som de flesta hundar skälla när främlingar kommer in i bostaden. 

En AHT är smart, nyfiken, lättlärd och aktiv. För att må bra behöver den motion och mental stimulans - varje dag. Några koppelpromenader runt kvarterat räcker inte - det är en daglig rutin som varken bidrar med motion eller stimulans. Tillgång till en trädgård är bra men framför allt bekvämt - för Dig som ägare. Alla tänkbara hundaktiviteter kan vara aktuella som agility, lydnad, nosework, weightpulling, lure coursing och utställning.  Välj det Du tycker är kul - din AHT kommer att vara överförtjust oavsett vad du väljer att göra tillsammans med den! 

Förutom att utställningsträning och deltagande i utställningar är en bra aktivitet så är utställningarnas syfte att utvärdera avelsresultat i förhållande till rasstandarden. Där ges en fingervisning om vilka förbättringar uppfödarna bör fokusera på vad gäller exteriören. Oavsett om man i huvudsak föredrar någon eller några andra aktiviteter är det positivt för rasens utveckling om många hundar visas på utställning - åtminstone en eller ett par gånger.

Historik

AHT har en brokig bakgrund med många raser inblandade via de gårdshundar, ”feists” som ligger till grund för rat terriern och där bl a olika vinthundsraser kunde ingå.

Hösten 1972 föddes en naken valp i en kull Rat Terriers i Lousiana, USA. Hon fick namnet Josephine och är den hårlösa terrierns stammoder. Vid ett års ålder parades Josephine med sin far och fick en kull med fyra valpar. En av valparna blev naken och resten fick päls. Under några följande år fick Josephine flera kullar men aldrig med någon naken valp. År 1981, vid nio års ålder och fortfarande vid god hälsa blev hon parad med sin son och fick därmed sin sista kull. I kullen föddes fyra valpar varav två nakna och två med päls. De nakna valparna var en tik och en hane. Med denna kull blev Josephine och hennes valpar starten för rasen american hairless terrier.

Den ursprungliga AHTn och de första generationerna därefter hade tydliga vinthundsdrag och de hänger delvis kvar. Inte helt osannolikt på grund av den inavel rasen bygger på.
 

Josephines son Snoopy
Josephines son Snoopy
Josephine med valpar
Josephine med valpar
Josephines dotter Jemima
Josephines dotter Jemima

AHT som ras byggdes upp genom inavel under 1980 och 1990-talen. Fokus var förmodligen att etablera rasen som en naken ras och endast tre rat terriers användes i aveln under den tiden. De var sannolikt av den typ som kallas "deckers" (decker hunting terrier) då rasstandarden för AHT mer överensstämmer med dessa hundar jämfört med den ursprungliga rat terriern. Till och med en sådan exteriör detalj som att de två mittersta tårna ska vara längre än de övriga har AHT gemensamt med "deckers".  Det är först in på 2000-talet som man ser en ökad inblandning av rat terrier och där vet vi med säkerhet att "deckers" finns med. Vi ser dom i stamtavlorna!  I USA har rasen börjat få en mer enhetlig exteriör i riktning mot rasstandarden. Läs mer om rat terrier och de olika typerna under "Historik" på rat terrier-sidan

AHT erkändes som egen ras av United Kennelclub (UKC) 1 januari 2004 men hade innan dess registrerats som en variant av rat terrier sedan 1999. Rasen nådde fullt erkännande i American Kennel Club  (AKC) den 1 januari 2016 och i Sverige fr o m 2017..

AHT i Sverige

Sakta men säkert har rasen vunnit mark. Allt fler får upp ögonen för dessa trevliga och roliga hundar och numera har även den pälsade varianten börjat efterfrågas. Ett flertal uppfödare har varit delaktiga i rasens utveckling inom landet. Vi vill här lyfta fram de som introducerade raserna i Sverige och de som på ett positivt sätt fört rasen framåt genom gott samarbete och nya importer som bidragit till den svenska avelsbasen samt arbete med bildande av rasklubben och erkännande av raserna. 

Från början
Den första American Hairless Terriern i Sverige - Sarantais Always A Lady ”Ilo” - importerades från Finland av Lena Falk 2005 och fick sin första kull 2006. Valparna registrerades i United Kennel Club (UKC) under prefixet Skindividual. Lena importerade även ett par hanar, BlueGK’s American Benzo samt Sarantais & Lupaus Kiss for Luck från Finland, den senare tillsammans med Lina Laurin. Bland de tidigaste uppfödarna fanns även Sofia Malvenius (of Elegance) som importerade en tik från USA, Wudnshu's Seeking Elegance, samt Christina Söderström (Arctic Lights), även hon började med en amerikansk import, Wudnshu's Aurora@Arctic Lights. Lena, Lina, Sofia och Christina kan sägas vara grundarna av AHT i Sverige. De hade några kullar vardera men gick sedan andra vägar. Från deras uppfödning går linjer till nästan alla svenska uppfödare av idag men Ilos första kull kom att få störst betydelse. Pappa till den kullen var en amerikansk hane, Flinthill's Roustabout Rascal, som vid den tiden fanns i Finland.

Blue GK's American Benzo
Blue GK's American Benzo
Sarantais Always a Lady
Sarantais Always a Lady
Sarantais & Lupaus Kiss for Luck
Sarantais & Lupaus Kiss for Luck
Skindividual Tiger Lily
Skindividual Tiger Lily
Flinthill's Rastabout Rascal
Flinthill's Rastabout Rascal
Wudnshu's Aurora @ Arctic Light's
Wudnshu's Aurora @ Arctic Light's
Skindividual Svea Svensk
Skindividual Svea Svensk
Bassari Bakari Mooshka Bassari Bakari Mooshka

Viking Bull
Ur Ilos första kull behöll Lena Falk Skindividual Svea Svensk och hade en kull på henne. En tik ur kullen, Skindividual Tiger Lily, såldes till Tina Thegelström (Viking Bull) och blev mamma till 4 kullar under åren 2011-2013.

Tina importerade också en hane från Tjeckien, Bassari Bakari Mooshka ”Loke”, som tillsammans med Lily blev förälder till bl a Viking Bull Gloria Kissed a Gremlin som i sin tur är mamma till Tinas nuvarande hane Viking Bull Kapten Konrad. 

Elly Plumps Esther Elly Plumps Esther

Elly Plumps
Sveas kullsyster, Skindividual Siv Svensk, som ägdes av Lina Laurin parades med en hane, Laphroig of Elegance, och ur den kullen kom Ulla som i sin tur parades med Sarantais & Lupaus Kiss for Luck ”Bärtil” och blev mamma till Elly Plump’s Esther, starten för Ellinor Forsberg (kennel Elly Plump’s).

Ellinor importerade hanen Donaty Naked Ol-A-Mi Moravia från Tjeckien som blev pappa till Esthers två kullar, 2014 och 2016. Han parades även med Bora Bora von Santer, en tik som Ellinor importerat från Slovakien. Två tikar ur den kullen har använts i avel, den ena hos Elly Plump’s och den andra hos kennel Bampiece, en av våra nyare uppfödare. Deras kullbror Elly Plump’s Deadly-DeSoto är Sveriges vinstrikaste AHT (utställning). ”Bora” parades även med Viking Bull Ernst af Ekeborg, son till Lily och Bärtil. Ur kullen finns Elly Plump’s Sneaky Yperite och Elly Plump’s Sparkling Arsenic kvar i kenneln. 2018 importerade Ellinor tiken Rita From Moldovanyuk från Ukraina.

Arctic Light's Ladybird Toyshop Arctic Light's Ladybird Toyshop

Toyshop och Feeorin
Sveas och Sivs kullbror, Skindividual Sigurd Svensk, såldes till Christina Söderström (Arctic Light’s) och blev 2008 pappa till Arctic Light’s Ladybird Toyshop ”Tula”. Tula såldes till Ann-Katrin Johansson (kennel Feeorin) som sedan överlät Tula till Anders Daniels (kennel Toyshop) på grund av sjukdom. Tula fick tre kullar 2012-2014 i ett samarbete mellan Anders och Ann-Katrin. Med den tyska hanen Grand Animal King Leroy fick Tula dottern Toyshop Katarina Jagellonica som i sin tur parades med den amerikanska importen Bellridge’s Jack Sparrow och fick Feeorin Pink Boots som idag finns hos kennel Feeorin. Tula parades även med rat terriern Rock-E Cal Val Almighty Mike och fick en son, Toyshop ZirkusZirkus som i sin tur parade Sarantais Over the Narrow Sea, en finsk tik importerad av Ann-Katrin. Ur kullen sparade Ann-Katrin Feeorin Song to a Seagull i kenneln. Anders Daniels har sedan en tid tillbaka lagt ner sin avel.

Gaushofs Faded Glory Gaushofs Faded Glory

Disabelles
Ytterligare en uppfödare kom tidigt att intressera sig för rasen, Sara Andersson (kennel Disabelles). Sara startade sin uppfödning genom ett flertal importer från flera olika uppfödare i USA och hade sin första kull 2013. Från USA kom till att börja med Gaushofs Faded Glory, Blair Star’s Freedom Rider Bobby och Bellridge’s Ivy League Karma senare följda av Bellridge’s Jack Sparrow,  Kidd K’s Dixies Mirror Image, KvK’s I B Your Nemesis och Kidd K’s Insufficient Evidence . Sara är en av de flitigare uppfödarna och har idag främst siktet på pälsade hundar med utgångspunkt i två rat terriers som importerades till Sverige 2014-2015. Man kan utan överdrift säga att Sara Andersson har gjort en mycket stor insats för rasen i Sverige genom sina importer. Flera av hennes uppfödningar har kommit till användning hos olika uppfödare i Sverige, Finland och Norge. I kenneln finns idag ett flertal hundar, tikar såväl som hanar, som har sitt ursprung i de amerikanska importerna samt importerade rat terriers

Nimh's the Candy Man Nimh's the Candy Man

Rat terrier i AHT-aveln
Det stod tidigt klart att fler importer var absolut nödvändigt för rasens överlevnad i Sverige samt även att genpoolen måste utvidgas via ursprungsrasen rat terrier. Anders Daniels och Ann-Katrin Johansson importerade den första rat terriern till Sverige 2014 i syfte att vidga genpoolen för AHT – Rock-E Cal Val Almighty Mike ”Mikey” som blev pappa till fyra kullar – två hos kennel Toyshop och två hos kennel Disabelles.  Hans ättlingar finns hos kennlarna Disabelles, Feeorin, Viking Bull, Elly Plump’s och Nordicpearls samt även hos kennel Midelis i Finland och kennel Biscottis i Norge.
En andra rat terrier importerades 2015 av Sara Andersson (Disabelles) – Nimh’s the Candy man ”Cedrick”. Han fick tre kullar tillsammans med AHT-tikar och förutom hos kennel Disabelles finns hans ättlingar hos kennlarna Feeorin, Viking Bull samt kennel Biscotti i Norge. Hos Eva Söderström (kennel Beachcrest) finns också en ättling till Cedrick som förhoppningsvis kommer att ge Eva sin första AHT-kull.

Ellinor Forsberg (Elly Plump’s) tog steget vidare 2018 och importerade en dräktig rat terriertik från USA, Aacres Divine Secrets Yaya, och fick på så sätt Sveriges första rat terrierkull. Ellinor behöll flera valpar för vidare avel och har därefter också producerat AHT-valpar med rat terrierförälder. Två av rat terriervalparna såldes till Sara Andersson (Disabelles), en tik och en hane. Hanen, Elly Plump’s When Shit Hits the Fan har använts i jakt på både rådjur och vildsvin. Han har också blivit pappa till en kull AHT-valpar där avkommor nu finns hos kennlarna Disabelles, Feeorin, Viking Bull och Beachcrest.
Både Ellinor Forsberg och Sara Andersson siktar på fortsatt avel med rat terrier.
 
Nyare uppfödare
Nyare uppfödare har fortsatt att arbeta för rasens utveckling i Sverige genom importer av hundar med ”nytt blod”. – Steffi Tjernberg (Bampiece) har importerat flera hundar från europeiska länder och hade sin första kull 2018. Åsa Känngård (Desliver) hade sin första kull 2019 och har importerat två tikar från Finland. Marie och Anna Rönnberg (Lovecott’s) samt Emmy Engström (Nordicpearls) som båda haft sin första kull 2020 har importerat var sin hane från Finland. Ytterligare en ny uppfödare står snart beredd att bidra till aveln nämligen Karin Lundkvist, ägare till Elly Plump’s Deadly-DeSoto, som har registrerat kennelnamnet Moltas och rivstartat med att importera två tikar och en hane från Ryssland.

Framtiden
Avelsarbete är långsiktigt! AHT och rat terrier är nya raser fast med lite olika förutsättningar från begynnelsen. De flesta uppfödare i Sverige, från grundarna till de för dagen nyaste, har tillsammans lagt en god grund för den fortsatta aveln men man måste komma ihåg att vi står bara i början av rasens utveckling – mycket finns kvar att göra! Nuvarande och kommande uppfödare önskas all lycka och framgång i det arbetet!

Rasklubbens bildande och rasens erkännande

Ett första försök att bilda rasklubb gjordes 2009 av Ann-Katrin Johansson tillsammans med Therese Bergström, ägare till en pälsad tik importerad från USA samt Catherine Honn Alvardo som hade två tikar importerade från Tjeckien. Målsättningen var att etablera SKKs regelverk hos AHT-uppfödare samt på sikt arbeta för rasens erkännande. Försöket föll då det inte gick att få ihop en fulltalig styrelse.

Sommaren 2014 tog Anders Daniels och Ann-Katrin Johansson tag i klubbfrågan på nytt. En styrelse bildades och den inofficiella ”Klubben för AHT i Sverige” (KAHTS) hade sitt konstituerande möte i slutet av 2014.  Första verksamhetsåret sträckte sig fram till 31 december 2015 med Anders som ordförande, Ann-Katrin som vice ordförande och Tina Thegelström som sekreterare. Målsättningen var densamma som tidigare – SKKs regler och rekommendationer skulle gälla och arbetet skulle gå ut på att få rasen erkänd av SKK. Vid bildandet antogs olika policydokument i sann SKK -anda bl a en avelspolicy. En annan målsättning var att få till stånd en öppen dialog och ett gott samarbete uppfödare emellan vilket är av största vikt i en liten ras med snäv avelsbas. 

SKK beslöt att erkänna AHT och rat terrier sommaren 2016 att gälla fr o m 1 januari 2017. Väl förberedda kunde KAHTS samma sommar skicka förslag till RAS-dokument för godkännande till SKKs avelskommitté. RAS-dokumenten som byggde på den befintliga avelspolicyn och godkändes.

I slutet av 2016 ansökte KAHTS om att bli officiell rasklubb vilket beviljades i början av 2017. I samband med årsmötet i mars 2017 avvecklades den inofficiella klubben KAHTS och Rasklubben för rat- och american hairless terrier, officiell rasklubb inom SKK, bildades (RAHT). Anders Daniels avgick och Ann-Katrin Johansson tillträdde som RAHTs första ordförande.Därefter har andra tagit vid.