American hairless terrier

Rasen finns i två varianter - naken och pälsad 

 
 

Rasens uppbyggnad

En AHT ska vara muskulös och balanserad, utstråla energi, styrka, rörlighet samt viss men inte uttalad elegans. Helhetsintrycket får aldrig vara grovt och kompakt, inte heller tunt, lätt och luftigt. På utställning ska hundarna visas välmusklade samt i god och stram kondition. Korrekta öron och ögon är viktigt för det rätta uttrycket och ryggen ska vara stark och plan även när hunden rör sig. AHT är en liten till medelstor hund med 30,5 - 40,5 cm i mankhöjd. Den ska ge ett rektangulärt intryck utan att vara lång. Vilken storlek man föredrar är helt och hållet en smaksak men i vårt nordiska klimat har de lite större hundarna en fördel med sin större kroppsvolym då de generellt klarar kyla och dåligt väder bättre än de mindre. Pälsade AHT är naturligtvis mer vädertåliga. Den pälsade varianten är korthårig utan underull och den fäller i perioder precis som andra korthåriga raser.

Temperament
En AHT är en terrier med terrierns envishet men kan bäst beskrivas som en "mjuk terrier" men den är inte utan en viss skärpa. Den är social och vill vara nära sin familj. Tidig miljö- och social träning är viktigt och ska vara påbörjat hos uppfödaren. Valpen måste ges tillfälle att vistas i många olika miljöer och träffa många olika människor och hundar, inte minst barn i olika åldrar. Rätt socialiserad och hanterad med en fast men vänlig hand blir den en utmärkt sällskapshund hos en aktiv ägare. En AHT kan som de flesta hundar skälla när främlingar kommer in i bostaden.  Förfäderna till AHT avlades för att jaga råttor och andra skadedjur. Avsaknad av päls gör dom olämpliga för de flesta jaktaktiviteter. De har dock behållit en stark jaktinstinkt och utmärker sig i många andra sporter och aktiviteter. En AHT ska vara mentalt stabil och komma bra överens med andra hundar. Den ska aldrig vara skygg eller aggressiv men det förutsätter en tidig social träning.

Hairless
Den nakna varianten är i total avsaknad av päls, men har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med en gles päls som sen succesivt fälls. Vid ca 8 -12 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet.  
De har en mjuk och känslig hud. Det kan lätt bli små skador i huden vid aktiviteter som vistelse i skog och mark eller lek med andra hundar. Pälsvård är ju inte aktuellt men däremot hudvård. De nakna måste skyddas såväl från stark sol som kallt och blött väder. Där huden är vit/rosa saknar hunden helt pigment och därför är dessa partier extra viktiga att skydda från för mycket sol.
Parfymfri solskyddskräm för barn går bra att använda alternativt en tunn tröja, men glöm inte tassar och nos. 

På vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall. Blir det riktigt kallt eller du ska vara ute en längre tid kan även skor, svansskydd och mössa behövas för att inte förfrysa tassar, öron och svansar. För hanarna är det även viktigt att skydda pungen som lätt glöms bort. 

 

Historik

AHT har en brokig bakgrund med många raser inblandade via de gårdshundar, ”feists” som ligger till grund för rat terriern och där bl a olika vinthundsraser kunde ingå.
Hösten 1972 föddes en naken valp i en kull Rat Terriers i Lousiana, USA. Hon fick namnet Josephine och är den hårlösa terrierns stammoder. Vid ett års ålder parades Josephine med sin far och fick en kull med fyra valpar. En av valparna blev naken och resten fick päls. Under några följande år fick Josephine flera kullar men aldrig med någon naken valp. År 1981, vid nio års ålder och fortfarande vid god hälsa blev hon parad med sin son och fick därmed sin sista kull. I kullen föddes fyra valpar varav två nakna och två med päls. De nakna valparna var en tik och en hane. Med denna kull blev Josephine och hennes valpar starten för rasen american hairless terrier.

Den ursprungliga AHTn och de första generationerna därefter hade tydliga vinthundsdrag och de hänger delvis kvar. Inte helt osannolikt på grund av den inavel rasen bygger på.

Josephine med valpar
Josephines dotter Jemima
AHT som ras byggdes upp genom inavel under 1980 och 1990-talen. Fokus var förmodligen att etablera rasen som en naken ras och endast tre rat terriers användes i aveln under den tiden. De var sannolikt av den typ som kallas "deckers" (decker hunting terrier) då rasstandarden för AHT mer överensstämmer med dessa hundar jämfört med den ursprungliga rat terriern. Till och med en sådan exteriör detalj som att de två mittersta tårna ska vara längre än de övriga har AHT gemensamt med "deckers".  Det är först in på 2000-talet som man ser en ökad inblandning av rat terrier och där vet vi med säkerhet att "deckers" finns med. Vi ser dom i stamtavlorna! I USA har rasen börjat få en mer enhetlig exteriör i riktning mot rasstandarden. Läs mer om rat terrier och de olika typerna under "Historik" på rat terrier-sidan.

AHT erkändes som egen ras av United Kennelclub (UKC) 1 januari 2004 men hade innan dess registrerats som en variant av rat terrier sedan 1999. Rasen nådde fullt erkännande i American Kennel Club (AKC) den 1 januari 2016 och i Sverige fr o m 2017.
Josephines son Snoopy
 

AHT i Sverige

Sakta men säkert har rasen vunnit mark. Allt fler får upp ögonen för dessa trevliga och roliga hundar och numera har även den pälsade varianten börjat efterfrågas. Ett flertal uppfödare har varit delaktiga i rasens utveckling inom landet. Vi vill här lyfta fram de som introducerade raserna i Sverige och de som på ett positivt sätt fört rasen framåt genom gott samarbete och nya importer som bidragit till den svenska avelsbasen samt arbete med bildande av rasklubben och erkännande av raserna.

Från början

Den första American Hairless Terriern i Sverige - Sarantais Always A Lady ”Ilo” - importerades från Finland av Lena Falk 2005 och fick sin första kull 2006. Valparna registrerades i United Kennel Club (UKC) under prefixet Skindividual. Lena importerade även ett par hanar, BlueGK’s American Benzo samt Sarantais & Lupaus Kiss for Luck från Finland, den senare tillsammans med Lina Laurin. Bland de tidigaste uppfödarna fanns även Sofia Malvenius (of Elegance) som importerade en tik från USA, Wudnshu's Seeking Elegance, samt Christina Söderström (Arctic Lights), även hon började med en amerikansk import, Wudnshu's Aurora@Arctic Lights. Lena, Lina, Sofia och Christina kan sägas vara grundarna av AHT i Sverige. De hade några kullar vardera men gick sedan andra vägar. Från deras uppfödning går linjer till nästan alla svenska uppfödare av idag men Ilos första kull kom att få störst betydelse. Pappa till den kullen var en amerikansk hane, Flinthill's Roustabout Rascal, som vid den tiden fanns i Finland.
Blue GK's American Benzo
Sarantais Always a Lady
Sarantais & Lupaus Kiss for Luck
Skindividual Tiger Lily
Flinthill's Rastabout Rascal
Wudnshu's Aurora @ Arctic Light's
Skindividual Svea Svensk

Framtiden

Avelsarbete är långsiktigt! AHT och rat terrier är nya raser fast med lite olika förutsättningar från begynnelsen. De flesta uppfödare i Sverige, från grundarna till de som kommit in senare, har tillsammans lagt en god grund för den fortsatta aveln men man måste komma ihåg att vi står bara i början av rasens utveckling – mycket finns kvar att göra! Nuvarande och kommande uppfödare önskas all lycka och framgång i det arbetet!