American Hairless Terrier

SKK Rasstandard:

American hairless terrier är en liten till medelstor hund som ska ge ett rektangulärt intryck utan att uppfattas som lång. Mankhöjden ska vara mellan 30,5 cm och 40,5 cm. Öronen står vanligen rakt upp. Den nakna varianten är i total avsaknad av päls, men har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med en gles päls som sen succesivt fälls. Vid ca 8 -12 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet.  Huden är oftast mjuk och len. 

AHT finns också i en pälsad variant. De har kort päls i likhet med rat terrier. För att en valp ska bli pälsad måste åtminstone en av föräldrarna vara pälsad. I en parning mellan två nakna AHT kan det bara födas valpar som blir nakna.

AHTs finns i många olika färger. De kan vara enfärgade eller fläckiga.  Färgerna bedömer man utifrån pälsfärgen valpen föds med. När pälsen sedan fälls kan man kanske uppleva färgen annorlunda.  Dessutom varierar färgen beroende på årstid eftersom AHTs får "solbränna". Till exempel upplevs en svart hund som grå på vintern.

Många som har pälsdjursallergi upplever det som att de tål American Hairless Terrier, men det finns inga garantier! Därför är det viktigt att som pälsdjursallergiker besöka ett hem som har AHT för att "provnosa" och se om det fungerar i ditt fall. 

AHT är aktiva hundar som behöver daglig motion. Motionsstunderna stärker också banden mellan människa och hund, så det handlar inte bara om att göra av med energi. Ta med lite hundgodis och passa på att göra era övningar i lite olika miljöer så sitter kunskaperna bättre också.

American hairless terrier är en intelligent hund som precis som alla hundar uppskattar mental stimulans. Därför tycker den att det är roligt med lydnads träning, lära sig "cirkus-tricks", att spåra och lösa problem. Det här är också ett bra sätt för din hund att göra av med energi på vintern när långa promenader ute inte är lika uppskattade av en AHT.

American hairless terrier är en lekfull, tillgiven hund med mycket energi.  Men den älskar också att ligga långa stunder och gosa i soffan. Oftast anpassar den sig efter famljens energinivå för stunden.

Rasen går bra ihop med barn då dom ofta matchar varandra i energi och lekbehov.  Men självklart är det viktigt att lära barnen hur dom ska umgås med hund. Till exempel behöver barnen förstå och respektera när hunden visar att den vill vara ifred.
 
Rasen går vanligtvis bra ihop med andra djur i hemmet.

Skötsel och hälsa
Det finns som i alla raser genetiskt nedärvda hälsoproblem som man känner till, men i grunden är det en frisk ras. Uppfödare rekommenderas att utföra vissa hälsotester.
 

Problem med huden märks ju lätt eftersom den inte har skyddande päls. Hudproblem hos AHT kan bero på allergier men kan många gånger bero på något annat som irriterat för stunden. När dom är valpar kan dom få plitor och senare acne som unghundar (tonåringar). Det går bort med tiden och är olika från hund till hund. Håll hunden ren, bada vid behov och använd ett milt hundschampo. Alltför flitigt badande kan torka ut huden. Man bör smörja med något återfuktande efter badet. Eftersom hundar lätt tar in allergener via huden bör man använda parfymfria produkter. 

Huden måste skyddas mot för mycket solexponering, antingen med solskyddsfaktor, eller ett hundlinne. Där huden är vit/rosa saknar hunden helt pigment och därför är dessa partier extra viktiga att skydda från för mycket sol.

På vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall. Bor man där det blir kalla vintrar bör man införskaffa skor, svansskydd och mössa för att inte förfrysa öron och svanstippar.

Historik

Rasen uppkom 1972, när det föddes en naken valp i en rat terrier-kull i Lousiana, USA.  Valpen fick namnet Josephine. Edwin och Willie Scott som tyckte att Josephine var en trevlig familjehund beslöt sig för att använda henne i avel, i hopp om att få fram fler nakna hundar. Det lyckades till slut då hon 1982 fick en kull med en son från en tidigare kull - i kullen föddes två nakna och två pälsade valpar som sedan blev början till ett avelsprogram.  Några rat terriers blandades in under 80- och 90-talen för att få in nya gener i aveln. Rat terriers används fortfarande då och då för att få in nya blodlinjer och på så sätt spä ut den ursprungliga inaveln i strävan att bibehålla en frisk och sund ras.

Josephines son Snoopy
Josephines son Snoopy
Josephine med valpar
Josephine med valpar
Josephines dotter Jemima
Josephines dotter Jemima

AHT i Sverige

Den första American Hairless Terriern i Sverige – Sarantais Always a Lady - importerades från Finland år 2005 och fick sin första kull 2006. Därefter har uppfödare såväl som privatpersoner importerat hundar från USA, Finland, Tjeckien, Slovakien, Ukraina, Nederländerna, Italien, Frankrike, Norge, Tyskland, Estland och Ryssland. 

Rasen fick officiellt godkännande av Svenska Kennelklubben 1 januari 2017.