American Hairless Terrier

Rasstandarden finner du HÄR eller klicka på fliken Standard i undermenyn till fliken OM AHT.
Här nedan följer en mindre formell beskrivning av den hårlösa varianten. För mer information om den pälsade varianten se rasstandarden (länkad ovan), men nedanstående beskriving stämmer i stort även på pälsade AHT.

American Hairless Terrier är en liten, muskulös men ändå smäcker hund. Kroppen är något längre än hunden är hög.  Öronen står rakt upp. Rasen är i total avsaknad av päls, men den har morrhår och ögonbryn. Valparna föds med päls som sen succesivt fälls. Vid ca 8 veckors ålder har valpen fällt all päls för att förbli naken resten av livet. Dom har alltså inga hårtofsar på huvudet, vid tassar och svanstipp som andra nakenhundar, utan är naken i ordets rätta bemärkelse. Huden är oftast mjuk och len. (Det finns faktiskt AHTs med päls, som är bärare på den hårlösa genen. Men i en parning mellan två nakna AHTs, kan det bara födas valpar som blir nakna).

STORLEK

30,5 cm till 40,5 cm i mankhöjd, och det är vanligt med vikter mellan 5-11 kilo.

FÄRGER

AHTs finns i många olika färger, dessutom kan dom va enfärgade, fläckiga eller prickiga. Färgerna bedömer man utifrån pälsfärgen valpen föds med. När pälsen sedan fälls kan man kanske uppleva färgen annorlunda.  Dessutom varierar färgen beroende på årstid eftersom AHTs får "solbränna". Till exempel upplevs en svart hund som grå på vintern.

MOTIONSBEHOV

En fullvuxen AHT behöver daglig motion. Motionsstunderna stärker också banden mellan människa och hund, så det handlar inte bara om att göra av med energi. Ta med lite hundgodis och passa på att göra era övningar i lite olika miljöer så sitter kunskaperna bättre också.

MENTAL STIMULANS

American Hairless Terrier är en intelligent hund som precis som alla hundar uppskattar mental stimulans. Därför tycker den att det är roligt med lydnads träning, lära sig "cirkus-tricks", och att spåra och lösa problem. Det här är också ett bra sätt för din hund att göra av med energi på vintern när långa promenader ute inte är lika uppskattade av en AHT.

ATT HA AHT TILLSAMMANS MED FAMILJ

American Hairless Terrier är en lekfull, tillgiven hund med mycket energi.  Men den älskar också att ligga långa stunder och gosa i soffan. Oftast anpassar den sig efter famljens energinivå för stunden.

Rasen går bra ihop med barn då dom ofta matchar varandra i enrgi och lekbehov.  Men självklart är det viktigt att lära barnen hur dom ska umgås med hund. Till exempel behöver barnen förstå och respektera när hunden visar att den vill vara ifred.
 
Rasen går vanligtvis bra ihop med andra djur i hemmet.
 

LIVSLÄNGD

Ca 14-16 år.

SKÖTSEL & HÄLSA

Det finns som i alla raser genetiskt nedärvda hälsoproblem som man känner till, men i grunden är det här en frisk ras. Och alla uppfödare som är med i rasklubben RAHT gör föreskrivna hälsokontroller och hälsotester på sina avelsdjur innan de går i avel.
 
Problem med huden märks ju lätt eftersom den inte har skyddande päls. Hudproblem hos AHT kan bero på allergier men kan många gånger bero på något annat som irriterat för stunden. När dom är valpar kan dom få hormonutslag, och senare acne som unghundar (tonåringar). Det går bort med tiden och är olika från hund till hund. Eftersom rasen svettas när dom blir varma så kan en del hundar få lite acne på grund av det med. En annan bra sak är att inte bada dom för ofta, utan vid behov. Så håll hunden ren, och använd ett milt hundschampo för att tvätta bort smuts. Vid behov bör man efter tvätt smörja med något återfuktande. 

Huden måste skyddas mot för mycket solexponering, antingen med solskyddsfaktor, eller ett hundlinne. Där huden är vit/rosa saknar hunden helt pigment, och därför är dessa partier extra viktiga att skydda från för mycket sol.

På vintern behöver AHTs kläder, till exempel en vinteroverall. Bor man där det blir kalla vintrar bör man införskaffa skor, svansskydd och mössa för att inte förfrysa öron och svanstippar.
 

ALLERGI

Många som har pälsdjursallergi upplever det som att de tål American Hairless Terrier, men det finns inga garantier! Därför är det viktigt att som pälsdjursallergiker besöka ett hem som har AHT för att "provnosa" och se om det fungerar i ditt fall. 

URSPRUNG

Det sägs att rasen upkom 1972, när det föddes en naken valp i en Rat Terrier-kull i Lousiana i USA.  Valpen fick namnet Josephine.  Edwin och Willie Scott som tyckte att Josephine var världens bästa familjehund beslöt sig för att använda henne i avel, i hopp om att få fram fler nakna hundar.  Med hjälp av veterinär drog dom igång ett avelsprogram och lyckades med tiden få fram de hundar som är grunden till våra AHTs idag. Fortfarande korsar man in Rat Terrier i rasen för att få in nya blodlinjer och på så sätt spä ut den ursprungliga inaveln i strävan att bibehålla en frisk och sund ras.

Josephines son Snoopy
Josephines son Snoopy
Josephine med valpar
Josephine med valpar
Josephines dotter Jemima
Josephines dotter Jemima

AHT I SVERIGE

Den första American Hairless Terriern i Sverige – Sarantais Always a Lady - importerades från Finland år 2005 och fick sin första kull 2006. Därefter har uppfödare såväl som privatpersoner importerat hundar från USA, Finland, Tjeckien, Slovakien, Nederländerna, Italien, Frankrike, Norge, Tyskla
nd, Estland och Ryssland. Totalt uppskattas den svenska populationen till ca 350 hundar (2018).

Rasen fick officiellt godkännande av Svenska Kennelklubben 1 januari 2017.