Rat Terrier

Rasstandarden finner du HÄR eller i undermenyn till fliken OM RAT.

Nedan finner du en beskrivning av rasen. 

Kompisarna Flash och Stryder som är minityr respektive standard Rats. By courtesy of Becca Prairie. Kompisarna Flash och Stryder som är minityr respektive standard Rats. By courtesy of Becca Prairie.

Rat terriern är två- eller trefärgad och förekommer i olika färger varav en alltid ska vara vitt. Den är något längre än vad den är hög och ska ha ett alert uttryck och har vanligen upprättstående öron.

Rat terriern finns i två storleksvarianter. Det finns Miniatyr som mäter 25,5-33 cm i mankhöjd, och Standard som mäter 33-46 cm.

Traditionellt kuperas svansen men medfödd bobtail förekommer vilket medför att svanslängden kan variera. (OBS i Sverige är svanskupering förbjuden) Idag är det fler och fler uppfödare som föredrar den naturligt långa och okuperade svansen som också är accepterad enligt standarden. Rat terriern har alltid kort päls utan underull och är aldrig strävhåriga. 

 

By courtesy of Maureen A. Johnson By courtesy of Maureen A. Johnson

Rat terriern har stor kapacitet när det gäller jakt på gnagare och andra skadedjur samt småvilt. Den har också mycket god näsa. Den är alert, aktiv, intelligent och social men den kräver tidig aktivering, träning och uppfostran. Den har en utpräglad terrierpersonlighet men också en "avstängningsknapp" och älskar att bädda ner sig i soffan likaväl som att gräva upp hela trädgården. De är normalt vänliga och de är lugnare och mer lyhörda för förändringar i omgivningen, ägares humör, oväntade ljud, människor och aktiviteter än många andra terrierraser. 

Rasen trivs bäst när den får tid, uppmärksamhet och kärlek av sin familj, som den älskar högt. Lyhördheten hos Rat terriers gör dem lätta att träna och att leva med men det innebär också att tidig socialisering är av stor betydelse. Korrekt socialisering innebär att den unga hunden måste exponeras för olika människor och miljöer under sina första månader och vidare under uppväxten.

Som alla andra aktiva raser mår Rat terriern bäst när den får en stor portion mental aktivitet och motion. Då den är intelligent och lätttränad gör den sig ofta bra i aktiviteter som lydnad och agility. Som andra korthåriga raser fäller de päls säsongsvis.

 

Historik

Den första kända dokumentationen om en råttfångande hund handlar om "Hatch" vars kvarlevor återfanns på "Mary Rose", Henrik den VIIIs flaggskepp som förliste 1545 och bärgades 1982. Hatch tros ha befunnit sig på skeppet i syfte att kontrollera råttpopulationen.

De första migranterna från England som förde med sig de tidiga förfäderna använde dessa för "rat pit gambling" vilket gett rasen dess namn. "Rat Pit Gambling" var dock en bisyssla - uppfödningen inriktades i huvudsak mot fart, snabbhet och en känslig nos då den huvudsakliga användningen var jakt på småvilt som ekorrar och harar. Genom historien har många olika raser blandats in i syfte att förbättra olika jaktegenskaper. Beroende på lokala jaktförhållanden kan man ha haft olika preferenser och använt olika raser i sitt avelsarbete. Många av de hundar som legat till grund för  Rat terriern som ras var utan tvekan små jakthundar av blandras kända som "feists". 

Rat terriers uppskattades som lojala jaktkamrater och skadedjursbekämpare på amerikanske gårdar och som resultat av detta var de också en de de mest populära hundtyperna till och med 1940-talet. Från 1950-talet minskade rasen  kraftigt eftersom man då började använda kemiska bekämpningsmedel. Som tur är fanns det rasentusiaster som upprätthöll de många olika blodslinjerna som sedan lett till den moderna Rat terriern. De flesta moderna raser bygger på några få individer medan Rat terriern har en lång historia av utveckling från många individer och regelbunden utavel vilket gett rasens dess egenskaper samt genetisk variation. 

Rat terriern erkändes av UKC den 1 januari 1999 och nådde fullt erkännande i AKC den 1 juni 2013.
 

Rat Terrier i Sverige

Rasen erkändes av Svenska Kennelklubben 1 januari 2017. Det är tillåtet att para Rat terrier med American hairless terrier (AHT) för att bredda avelsbasen för AHT. Tidigare har ett fåtal Rat terrier importerats till Sverige just i syfte att bredda den genetiska basen för AHT. Men 2018 importerade kennlar tre Rat terrriers till Sverige med syftet att få igång en uppfödning av rasen här. Och i oktober 2018 föddes den första svenska Rat terrier kullen :)